perjantai 17. kesäkuuta 2011

Siemenkotia

Kun kukka alkaa lakastua ja pudotella terälehtiä, se näyttää ränsistyneeltä muutaman päivän. Mutta malttia: kun siemenkodat ilmestyvät, saat nauttia uudenlaisista muodoista ja väreistä. Esimerkiksi varjoliljan ja ukonlaukan siemenkodat ovat lähes yhtä hienoja kuin kukat konsanaan. Minulla on tapana leikata komeimpia kuivakukiksi maljakkoon. Niitä voi ihailla sisällä talossa koko pitkän talven.

Tämä koskee vain perennoja. Kesäkukkien ei saa antaa siementää lainkaan, vaan lakastuvat kukat pitää muistaa nyppiä ennen kuin siemenet ehtivät kehittyä. Jos annat kesäkukan tuottaa siemeniä, se lakkaa kukkimasta. Jos nypit kärsivällisesti lakastuvat aina pois, se kukkii syksyn ensimmäisiin pakkasiin asti.

Akileijan siemenkodat ovat kuin narrin hattuja. Kun ostin taimia puutarhaliikkeestä, kysyin myyjältä, sopivatko nämä reunuskasveiksi. Myyjä sanoi, että muuten kyllä, mutta siemenkodat ovat rumia. Hmm... niinkö?

Kevätpikkusydämet näyttävät ränsistyneiltä juuri nyt. Odota: kun pulleat palot paljastuvat, näky ei olekaan yhtä ikävä.

Ukonlaukka kehittelee parhaillaan siemeniä ja pudottaa kuivia terälehtiä. Hauska törröttäjä säilyyn kukkapenkissä pitkään vihreänä. Minä leikkaan aina muutaman sisälle maljakkoon kuivumaan. Ne muuttuvat kuivuessaan ruskeiksi, mutta ovat sellaisinakin hyvin koristeellisia ja kestävät koko talven - ellei kissa kaada maljakkoa.

Bellis ei tee siemenkotaa vaan pudottelee siemenet suoraan tuulen kuljeteltaviksi. Tänään on hyvä päivä kerätä siemeniä talteen. Tai ehkä heittelenkin ne suoraan nurmikolle.

Riippaherneen siemenpalot ovat pitkiä ja kapeita, kuin minikokoisia herneitä. Ne muuttuvat lopulta ruskeiksi. Joidenkin mielestä ne rumentavat kasvia. Minusta ne kuuluvat siihen ja näyttävät hienoilta. Yhdessä monista lapsuudenkodeistani oli pihalla hernepensaita. Meillä oli ystävien kanssa tapana kerätä palkoja hiekkaämpäreihin ja keittää niistä leikkiruokaa. Kuivuva palko poksahtaa auki ja sinkaisee siemenet pitkälle ympäristöönsä. Se se vasta hauskaa lapsista onkin! Siemenet ovat pieniä ja mustia - ihan kuin oikeita maustepippureita kuravellikeittoon. Kasvi on myrkyllinen, mutta eihän me sitä silloin tiedetty. Itse en ole antanut lasteni leikkiä paloilla - niin hauskaa kuin se olikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti