sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Rankkasateen raunioilla

Lumipalloheisi kaatui tänään rankkasateessa! Olen pöyristynyt!

Heräsin tänä aamuna hyväntuulisena. Ajattelin, että puutarha on kaunis ja siisti eilisen huhkimisen jälkeen, ja saan hienoja kuvia. Mutta siellä satoi. Ensin vain vähän, mutta lopulta kaatamalla.

Sitten rysähti. Täydessä kukassa oleva lumipalloheisi kaatui pitkin pituuttaan nurmikolle. Isäntä oli jo tukenut sitä naruvirityksillä edellisenä päivänä, kun se ei tahtonut jaksaa kantaa painavia kukkia. Mutta sade oli sille liikaa. Pensasta olisi pitänyt leikata vuosittain, jotta haaroja olisi tullut enemmän. Mutta eihän me tajuttu.

Kun en muuta keksinyt, kävin ostamassa verkkoaidan tolppia, joista sitten virittelimme pensaalle tuen. Katkenneet oksat tietysti kuolevat, mutta tähän hätään työnsimme puskan vaan ylös. Lasketaan tappiot sitten myöhemmin.

Myös osa korkeista perennoista kaatui. Kävi kyllä eilen mielessä, että pitäisi tukea, mutta kun oli sitä muutakin hommaa... Nostelin tukien varaan ne, mitkä pelastettavissa oli. Ritarinkannuksista taisin taittaa pari suurta haaraa, mutta muuten luulen saaneeni perennat siedettävällä tavalla takaisin tolpilleen.

Eihän se nyt enää kaunis ole, mutta ehkä edes osa oksista säästyi. Toivon sitä kovasti! Märät kukkapallot ovat todella painavia. Ehkäpä se vähän nostaa päätään, kun aurinko kuivattaa.
Tuen alla tuli majaolo. Ihan kuin lapsena syreenipensaan alla...
Mitä nippusiteellä ei saa fiksattua, sitä ei saa fiksattua. Kaksi tolppa pystyyn, kolmas vaakaan niiden päälle.
Nukkapähkämöt pötköttävät vaakatasossa. Niitä ei kyllä saa enää mitenkään tuettua. Jos eivät itsekseen siitä nouse, niin leikkaan koko kasvuston matalaksi. Onneksi tämä kasvi uusiutuu nopeasti ja tekee uuden lehtimaton alasleikkauksen jälkeen.
Voi hirvitys! Ylioppilaanneilikat (rohtosuopayrtit) kaatuivat ihan tyystin. Mutta sai ne nosteltua ilman suurempia vaurioita takaisin pystyyn metallisten perennatukien varaan.
Sateessa oli sentään se hyvä puoli, että saimme hyvin kastellun kasvualustan ojan toisen rinteen nurmikon kylvölle. Mullan levitin jo parin edellisen päivän aikana, mutta siemenet kylvimme tänään. Peitimme kylvöksen harsoilla, jotta linnut eivät söisi siemeniä.

2 kommenttia:

 1. Sade saattaa kyllä saada melkoista pahaamieltä aikaan. Vaikka pieninä annoksina ilahduttaakin.
  Toivottavasti lumipalloheisisi vielä piristyy, kun aurinko alkaa paistamaan.
  Mullakin perennat tukematta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sataa yhä, eikä loppua näy... Vielä parille päivälle on luvattu. Lumipalloheisi on selvinnyt odotettua paremmin. Tuki on pysynyt pystyssä. Joudumme sahaamaan pari suurta haaraa, mutta muuten pensas kyllä toipuu. Onneksi.

   Poista