perjantai 8. kesäkuuta 2012

Jos olisin papu...

... kyllä minäkin tomaattia halaisin. Tomaatti tuoksuu niin hyvälle! Olen muutamana vuonna kasvattanut pavut tomaattien seassa kasvihuoneessa ja paprikat eturivissä näiden edessä. Toimii hyvin. Pavut eivät kyllä ihan malta pysytellä omissa tukikepeissään tai lasiseiniä vasten viritetyissä säleiköissä, vaan kiertyvät söpösti tomaattien ympärille. Jos ne ahdistelevat tomaatteja liikaa, ohjailen ne hellästi takaisin omalle paikalleen.

Luojalle kiitos punaiset tavalliset tomaatit paleltuivat huhtikuussa vilpolassa. Mihin olisin mukamas saanut ne mahtumaan? Jäljelle jääneet ovat kolmea punaista minisydäntomaattia lukuunottamatta kaikki keltaisia tomaatteja.Ensimmäiset ovat jo aloittaneet kukinnan.
Tämä papu on pysytellyt toistaiseksi omassa kepissään, mutta kurkottelee jo kohti lähintä tomaattia.

Tänä vuonna olen kyllä vähän liioitellut. Olisiko 16 tomaatintainta, kymmenen paprikaa ja parikymmentä papua vähän liikaa kuuden neliön kasvihuoneeseen? Eikä siinä kaikki - vielä on ruukuissa 5 tomaattia, joita en ole onnistunut tyrkyttämään kenellekään tutulle. Mutta tiedättehän, ei omia taimia voi heittää kompostiin. Surkeimpia reppanoitakin pitää hengissä ihan varmuuden vuoksi, että on sitten sitten "varaa valita". Kun istuttamisen aika tulee, sitä kuitenkin heltyy ja etsii kodin myös niille toisia hitaammille.

Kantapään kautta opittua: 1. Nypi varkaat heti, kun ne ilmestyvät. Ei tarvitse kuin sormella vähän sipaista. 2. Kun et kiireessä kuitenkaan tehnyt sitä, seuraavalla kastelukerralla varkaat ovat jo tämän kokoisia. Hädissäsi nypit niitä niin, että on peukalonkynsi hellänä. 3. Tuudittaudut väärään turvallisuudentunteeseen. Kun viikkoa myöhemmin tulet paikalle ja kumarrut, huomaat, että et sittenkään ollut nyppinyt alimpia varkaita. Ne ovatkin sitten jo pienen taimen kokoisia. Ja niissä on varkaidenvarkaita...

3 kommenttia:

 1. Olen törmännyt samaan: ei hyviä taimia voi todellakaan heittää pois! Onneksi sain sekä äitini että anoppini innostumaan tomaatin ja paprikan kasvatuksesta tänä vuonna ja sain heille aimo annoksen taimista. sitten taimiin iski jokin tauti, joka vei osan. Onneksi suurin osa pelastui;) Ei tuo ole liiottelua, se on tilan hyödyntämistä! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea tomaattien kasvatukseen Mustakissa. Onneksi olit laittanut ylimääräisiä, niin ei haittaa vaikka tauti vei osan. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 2. Munkin tuli taas kylvettyä reilusti tomaatteja, mutta ei hätää. Kun vein ne työpaikalle, löysivät kaikki uusiin koteihin:)

  VastaaPoista