perjantai 18. toukokuuta 2012

Rehotuksen rajalla

Kevät tulee kohisten! Osa puista ja pensaista on vielä kokonaan paljaina, mutta osassa on jo melkein täydet lehdet. Maisema muuttuu nyt joka päivä. Ensimmäiset tulppaanit ovat kukassa. Perennapenkit alkavat täyttyä vihreistä mättäistä. Tänään meillä näytti tältä:

Istutin viime syksynä paljon uusia tulppaaneita. Vasemmalla kerrottu tulppaani Lilac Perfection. Odotan jännittyneenä, miltä ne näyttävät, kun ensimmäiset kukat aukeavat täyteen loistoonsa. Oikealla Ollioules-tulppaanit ovat juuri avautumassa. Niiden seassa on jokin myöhäisempi tulppaani. Veikkaan, että ne ovat mustia Queen of Night -tulppaaneita. En kuolemaksenikaan muista mitä mihinkin penkkiin syksyllä lykkäsin....
Kotkansiivet ovat hullunkurisia. Ne kiertyvät keväällä auki kuin parvi lumottuja käärmeitä.
Nämä valkoiset narsissit ovat kukkineet näyttävästi ja pitkään. Lajike on Ice Follies.
Kevätpikkusydämet ovat jo aloittaneet kukinnan. Jättipoimulehdet ovat kohta jo täydessä mitassa. Taustalla näkyvät syysleimumättäät kasvat kokoa joka päivä.
Vihdoin sain edes kohtalaisen kuvan keltavuokoista. Ne värisevät pienimmässäkin tuulessa, jonka takia kuvista tulee helposti epätarkkoja. Vuokot ovat tulleet tontillemme itsestään. En ymmärrä, millä ihmeen ilveellä ne selvisivät viime kesän rajusta pensaiden alustojen kunnostuksesta. Olin todella iloisesti yllättynyt, kun ne ilmestyivät taas tutulle paikalleen kuin niitä ei olisi koskaan häirittykään.
Hurraa! Oja näyttää tänään tältä! Rinteen jyrkkään osaan viime kesänä istuttamamme maahumala on juurtunut hyvin ja lähtenyt voimakkaaseen kasvuun. Tasaiselle osalle istuttamamme maanpeittokasvit rentoakankaali (etualalla), nukkapähkämö (siniharmaat mättäät) ja herttavuorenkilpi ovat myös täyttäneet omat paikkansa hyvin. Kaikki nämä kasvit on lisätty pistokkaista tai jakamalla oman piha ylijäämistä. Paitsi tietysti nuo tulppaanit.
Rentoakankaalissa on kukkavarsien alkuja. Viime kesänä se ei vielä täällä ojan puolella kukkinut, mutta tänä vuonna se selvästi aikoo.
Vielä isompi hurraa! Etuojan puolella rönsyleimu on tehnyt sen, mitä siltä pyysinkin - lähtenyt nopeassa tahdissa täyttämään pinta-alaa. Kukkiakin se aikoo. Nuppuja on jo tulossa. Ojan toiseen päähän laittamani rentoakankaali on selvästi hitaampi. Saapa nähdä ehtiikö rönsyleimu vallata koko ojan ennen kuin akankaalien pistokkaat ehtivät kunnolla juurtua.

4 kommenttia:

 1. Oi kuinka ihanan rehevää kasvua jo sinun pihassasi! :)

  VastaaPoista
 2. Joo, meillä on parissä päivässä maisema muuttunut. Alkaa jo tuntua kesältä!

  VastaaPoista
 3. Aivan ihanat nuo tulppaanit - ja narsissit! Tuollaista narsissilajiketta en olekaan ennen nähnyt, upea. :)

  VastaaPoista
 4. Talvi on niin pitkä vuodenaika, että sen aikana ehtii aika hyvin unohtaa minne mitäkin sipulikukkia kaivoi:)
  Mutta tuleepa sitten keväällä yllätyksiä itsellekin;)

  VastaaPoista