sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Sää kylmenee

Lämpötila on käväissyt nollan alapuolella nyt muutamana yönä. Se näkyy puutarhassa siten että loputkin perennat ovat lakastuneet. Myös koristekurpitsat ovat saaneet pakkasenpuremia. Onneksi muutamat niistä olivat vielä kunnossa. Toin ne sisälle ja pistin lavuaariin kylpyyn. Pesun jälkeen ne saavat paikan ikkunalaudalla. Joskus olen saanut kurpitsat säilymään sisällä koko talven yli. Osa aina mätänee, mutta se ei haittaa, kun niitä on iso kasa.

Ylihuomenna lämpötilan ennustetaan laskevan nollaan myös päivällä. Se tarkoittaa, että ensilumen tulo on lähellä. Pientä paniikkia tuli tänään. Keräsimme miehen ja tyttären kanssa loppuja ruukkuja, tuikkulyhtyjä ja työvälineitä kiireesti pois lumen tieltä. Mies tyhjensi kaivon pumpun ja letkut, sekoitteli komposteja ja istutti tuijan, jonka halusin siirtää etupihalta takapihalle. Minä leikkasin perennoja matalaksi ja keräsin loppuja roskakasoja. Myös terassi tyhjennettiin lopuista tavaroista ja markiisi kelattiin rullalle.

Ryhmäruusuissa oli vielä yksi kukka jäljellä. Leikkasin sen leikkokukaksi talteen ennen kuin pistin koko kasvuston maata myöten matalaksi.

Ruusut paleltuvat helposti. Sen vuoksi olen ottanut tavaksi peitää ne hallaöiden tultua perennojen varsilla.

Tässä parturoidaan jättipoimulehtiä. Vielä jäi etupihalla yksi penkki leikkaamatta, mutta suurin osa perennoista on nyt leikattu. Matalia ja maata peittäviä en leikkaa, mutta korkeat perennat leikkaan aina syksyisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti