maanantai 14. marraskuuta 2011

Kurpitsat piiloon pakkaselta

Tänä vuonna kurpitsoja tuli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Hauskimmillaan ne ovat juuri nyt, kun värejä on monenlaisia. Ne muuttuvat kaikki vähitellen oransseiksi. Osa kuivuu ontoiksi "helistimiksi", osa aina mätänee. Onneksi tänä vuonna näitä riittää!

 
Koristekurpitsat näyttivät niin hauskoilta puutarhassa, että en pitänyt kiirettä niiden sisälle tuomisessa. Olin tehnyt asetelmia ruukkuihin ja ämpäreihin ja nostellut kurpitsija sinne tänne ympäri pihaa pieniksi väriläiskiksi. Mutta viivyttelin liian pitkään: osa kurpitsoista paleltui piloille kylminä öinä. Viikonloppuna toin ehjät sisälle. Harmittaa vähän hölmöilyni. Sen tiesin, että kurpitsan taimet paleltuvat herkästi, mutta kuvittelin, että hedelmät kestävät paremmin kylmää. Eivät kestä. Tiedänpä ensi vuonna. Osa oli myös kolhiintunut, kun olin kuljettanut niitä edestakaisin koululle oppilaiden piirrosmalleiksi. Puolet saaliista päätyi siis kompostiin. Siitä huolimatta niitä on omiin tarpeisiin miehen mielestä liikaa, vaikka olen jo jaellut niitä tutuille. Ehkäpä vien koulun myyjäisiin pussillisen.

Asetelma suuressa ruukussa: kurpitsoja ja sammalta matalaksi leikattujen kotkansiipien suojana. Kuva on otettu 30.10.2011
Asetelma nurinpäin käännetyn sinkkiämpärin päällä. Kuva on otettu 9.10.2011.
 
Suurimmat kurpitsat kasvoivat tänä vuonna ojan rinteessä. Loppukesästä kasvit kiipesivät koko leveän ojan yli ja pyrkivät keskelle tietä. Ohikulkijat poimivat hedelmiä vaivihkaa. Niitä tuli niin paljon, että ei minua haitannut. Olisin antanut luvallakin, ei olisi tarvinut piilottaa paidan alle. :)
 
Oja on paitsi leveä, myös jyrkkä. Se näyttää kuvassa matalammalta kuin oikeasti on. Koska rinteeseen keväällä istuttamamme maahumala oli vasta kasvun alussa, päätin laittaa kolotilkkeeksi muutaman yksivuotisen koristekurpitsan taimen. En voinut kuvitella, että ne kiipeäisivät lopulta koko ojan yli tielle saakka. Tien puoleinen rinne jäi kunnostamatta näiden takia. Eihän sinne sopinut sekaan, kun oli kurpitsaa täynnä kaikki paikat. Kuva on otettu 20.8.2011. Ne kasvoivat tästä vielä...
Tässä sama rinne 9.10.2011 ojan toisesta päädystä kuvattuna. Kurpitsat ja viherlannoskasvit (hunajakukka, viljatatar ja veriapila) on kiskottu jo pois. Maahumala on levinnyt muiden kasvien alla niin hyvin, että ehkäpä se täyttää ensi kesänä koko rinteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti