sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Henkireikä

Vihdoin pääsin itse asiaan! Idätän laakeissa astioissa. Pohjalle laitan lannoitettua taimimultaa, pinnalle kaktus- ja kylvömultaa, jossa itäminen tapahtuu varmemmin. Kun lannoitettu multa on valmiiksi ravinneköyhän mullan alla, taimia ei ihan heti tarvitse koulia uuteen ruukkuun.
  
Olen tehnyt kahta työtä ja ympäripyöreitä työpäiviä 7 päivää viikossa kuukauden ajan ja sama meno jatkuu vielä toisen kuukauden. Perhe ei kohta muista, miltä minä näytän. Mies on hoitanut kodin ja lapset. Siemenpussit ovat saaneet lojua lipastonkulmalla odottamassa. Mutta nyt viikonlopun ajaksi vähän rauhoittui. Olen saanut nukkua ja viettää aikaa perheen kanssa. Myös rakkaalle harrastukselle on jäänyt aikaa.

Joka vuosi viljelyvillitys paisuu hieman edellisestä. Miten niitä siemeniä tuleekin aina tilattua niin tolkuttomasti? Yritän vähän jaksottaa ja kylvää osissa. Hitaimmat jo nyt helmikuussa, nopeimpia (kuten krassit, avomaankurkut, pavut ja kurpitsat) vasta huhtikuun lopulla.
 
Tätä sanoisin jo huijaukseksi. Petunian siemenpussissa oli siitepölyä ja kolme pikkuruista siementä. Pitää laittaa Korpikankaalle asiakaspalautetta.
 
Eilen laitoin itämään hyötykasveista:
- paprikat (keltaisia suippomallisia ja punaisia tavallisia)
- tomaatit (neljää laatua)

kesäkukista:
- isosamettikukat (vanilla)
- petuniat (riippa)
- leijonankidat (värisekoitus)
- noolanapussin jämät (edelliseltä vuodelta - mahtavatko itää...)

Perennoista:
- syysesikot (sinisiä)
- tulikukat (valkoisia)
- ritarinkannukset (valkoisia korkeita ja sinisiä matalampia)
- punahatut (niitä kaksihattuisia)
- monivuotiset orvokit (pieniä sinisiä)
- laventelit
- tupsulaventelit
 
Yläkerran vessassa kattoikkunan alla on paras paikka kasvattaa taimia. Toukokuuhun mennessä paikka muuttuu perinteisesti viidakoksi, jossa pöydältä ei enää löydy tilaa hammasmukeille.

Idättämisen ajaksi peitän astiat kelmulla, jotta kylvös säilyy kosteana. Välillä pitää vähän availla ja tuuletta, jotta multa ei homehdu.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti