tiistai 13. syyskuuta 2011

Puutarhaunelmia Tallinnassa

Karkasimme kahdestaan viikonlopuksi Tallinnaan juhlimaan 15-vuotis hääpäiväämme. Lapset lähetettiin junalla Tampereelle tädin hoiviin. Mitä teimme ensimmäiseksi? Kävimme tietenkin merimuseossa. Huomautan, että vasta TOISENA listalla oli puutarha. Kolmantena tuli taidemuseo. Siinäpä ne, elämän tärkeimmät.

Tallinnassa on muutakin nähtävää kuin vanha kaupunki. Kadriorgin muotopuutarha ja suuri puisto ruusuineen ja joutsenlampineen ovat näkemisen arvoisia. Kävimme alueella molempina päivinä, emmekä silti ehtineet näkemään kaikkea, mitä olisimme halunneet. Jotain sentään: Uusi upea taidemuseo KUMU sijaitsee alueen laidalla. Matkan varrelta löytyi myös Tallinnan vanhin kahvila sekä tasokas ravintola. Puistoon pääsee kätevästi ratikalla. Tosin me jouduimme kävelemään toisena päivänä, koska liikenne oli suljettu citymaratonin takia.

Kadriorgin linnan yläkukkatarha on entisöity 1700-luvun mallin mukaiseksi. Näimme paikalla useita hääseurueita, jotka kävivät ottamassa siellä kuvia. Värikkäät ja matalat istutukset muodostavat symmetrisiä kuvioita. Samantyyppisiä olen nähnyt aiemmin vain "mini Versailleksi" kutsutussa Linderhofin linnassa Baijerissa Saksassa. Oikeassa Versaillessa en ole (vielä) käynyt, mutta sieltä aikansa muoti-ilmiö on alun alkaen levinnyt muuallekin Eurooppaan.

Altaan keskellä on pieni "saari", jossa on kupolikattoinen huvimaja. (Näkyy kuvassa huonosti.) Sinne ei ole siltaa, vaan perille pääseen ainoastaan soutamalla tai uimalla - mikä arvatenkin on kielettyä.

Vaikka puiston puolella istutukset ovat vapaamuotoisempia, on barokkityylisiä kiemuroita sielläkin. Tämän penkin anatomia näkyy selvästi nyt, kun se on ilman istutuksia: reunaa kiertää metallinen maahan upotettu kanttausnauha, multa on hieman kohollaan.

Tämä kiemura on täytetty värinokkosilla.

Muotopuutarhan laitoja kehystää köynnöskaarien muodostamat tunnelit. Vaikka laitoin pään kallelleen ja räpsyttelin silmäripsiä, en saanut miestäni lupaamaan, että meillekin saataisiin tällaiset. Wonder why?

Kaarissa kasvaa villiviiniä ja piippuköynnöksiä. Osa lehdistä hehkuu jo ruskan väreissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti