sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Pottitehtaalla

Puutarhaharrastuksen ei tarvitse olla kallista. Riittää, kun on kekseliäs. Istutusastioita saa sanomalehdestä askartelemalla, maitotölkeistä, munakennoista ja kirpputoreilta. Taimia saa halvalla kasvattamalla ne itse siemenistä. Ainoat asiat, joista ei kannata pihistää, on rakkaus, hyvä multa ja kastelulannoite.
 
Vuosien varrella ruukkuvarastoni on kasvanut mittavaksi. Olen säästänyt jokaisen taimikaupasta hankkimani kesäkukan ja perennan muoviruukun ja ostanut ruukkuja vuosittain vielä erikseen lisää. Olen myös nikkaroinut taimikasvatuslaatikoita jätelaudoista. Pulma ei ole istutusastioiden vähyys vaan tilanpuute. Miten saada mahdollisimman paljon taimia hyvään valoon kattoikkunoiden alle ja ikkunalaudoille? Pyöreät ruukut ja aluslautaset vievät suhteessa eniten tilaa. Neliönmalliset ovat hyviä, mutta nekin ovat aika leveitä. Maitotölkkien puolikkaat toimivat oikein hyvin, mutta ne eivät ole erityisen nättejä. Viime vuonna maalasin tölkkejä akryyliväreillä, mutta tänä vuonna jätän väliin - hidasta ja hankalaa.

Ratkaisu löytyi Taitava puutarhuri-kirjasta, josta bongasin paperipottien teko-ohjeen. Paperipotit ovat kapeita ja korkeita ja ne saa ladottua tiiviisti. Sitä paitsi sanomalehtitötteröt ovat aika hauskan näköisiä. Alla pitää olla lautanen tai jokin muu astia, johon ylimääräinen kasteluvesi valuu. Olen käyttänyt useana vuonna muovipusseilla suojattuja uunipeltejä ja tarjottimia alustoina, mutta viime vuonna satsasin pysyvään ratkaisuun. Ostin Plantagenista suorakaiteen muotoisia laidallisia aluslautasia, joiden päällä potit seisovat siististi rivissä kuin roomalaiset sotilaat.

En idätä suoraan poteissa mitään, mutta koulin itäneet taimet niihin jatkokasvatukseen. Kesäkukat selviävät poteissa koko esikasvatuskauden. Tomaatit ja paprikat pitää istuttaa vielä myöhemmin suurempiin ruukkuihin. Siinä vaiheessa heitän pois kitukasvuisimmat ja säästän vain suurimmat.

Ruukuttamisen kanssa tulee usein kiire. Ensin tuntuu, että itäminen on tuskaisen hidasta. Sitten kasvu räjähtää käsiin muutamassa päivässä. Siinä vaiheessa ei ole enää aikaa pottiaskarteluille. Siksi teen potit valmiiksi etukäteen. Koska minulla ei ole pottimuottia, olen kehitellyt oman sovelluksen, joka toimii yhtä hyvin. Ohessa ohje:

Molemmilla lapsillani on kirppissilmää. Poika löysi parilla lantilla laatikollisen frisco- ja pepsilaseja. Paitsi että ne ovat oivallisia juomalaseja, ne toimivat myös pottimuotteina oikein hyvin: Leikkaa suikale sanomalehteä, kääri lasin ympäri. Taittele pohja tiiviiksi ja kastele se noin sentin syvyydeltä vesikulhossa. Hiero pohja tiiviiksi kuivan kulhon pohjaa vasten. Leikkaa yläreuna tasaiseksi. Kuivata pystyasennossa. Liima tai teippiä ei tarvita.

3 kommenttia:

 1. Hei,

  Olenkin miettinyt että miten noita potteja tehdään????

  Kiitos kiitos kuvista ja ohjeista. Ja pakko mainita että näin jossain 35e hintaisen pottitekovälineen (puinen) ja päätin että halvemmaksi tulee ostaa turvebrikettejä... mutta JOS ne loppuu niin sitten kyllä osaan tehdä näillä sinun ohjeilla potteja =)

  Blogeja on niin hauska lukea kun oppii aina jotain uutta =)

  Iloista kevättä!

  VastaaPoista
 2. Minäkin jätin pottimuotin ostamatta, kun hinta tuntui kohtuuttomalta. Siinä pottimuotissa on kai se idea, että pyöreä pää ei hiero käden ihoa rakkuloille, kun pohjaa tiivistää muottia vasten. Jos nimittäin kuivasta paperista haluaa tiiviin pohjan, siihen tarvitaan voimaa. Mutta kun paperin kastelee, ei voimaa tarvita eikä käsi rasitu. Kiva, jos ideastani on apua muillekin!

  Vihreää kevättä sinnekin :)

  VastaaPoista
 3. Hienoa. Tästä nappaankin tilaa säästävän idean - minullakin on muoviruukkuja varastot pullollaan, mutta näin saa todellakin paljon mahtumaan pieneen tilaan, eikä tarvitse kaikkia niitä muoviruukkuja säilöä. Kiitos!

  VastaaPoista