sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Uusi mahdollisuus

Krassi kehittää runsaasti siemeniä. Keräsin niitä kesällä talteen ja kuivatin keittiön kaapin päällä. Pienet ja homeiset heitin pois. Pulleista kasvaa elinvoimaisia kasveja seuraavana vuonna.

Luontoäiti on metodeissaan selkeä. Se antaa suoran palautteen ilman mitään lisättyjä pehmennyksiä tai ylisanoja. Jos hoidat hyvin, puutarha kukoistaa. Jos hoidat huonosti, kaikki on juuri niin rempallaan, kuin ansaitsit. Joskus Hän on ankara, mutta antaa aina anteeksi. Joka vuosi tulee uusi kesä. Aina saat aloittaa alusta ja koettaa uudestaan. Pieneen kurttuiseen siemeneen kätkeytyy toivo, joka lohduttaa tappioiden jälkeen.

Osa pavuista jäi keräämättä silloin, kuin olisi sadon kannalta ollut paras hetki. Ei se mitään. Annoin niiden olla ja kehittää hyvät siemenet. Kun ne alkoivat nahistua, keräsin ne, ja levitin sanomalehden päälle kaapin päälle kuivumaan. Kuivista kuorista paljastui kauniita valkoisia siemeniä. Niissä on uuden sadon alku.

3 kommenttia:

 1. Oi ei, minä en ole muistanut vielä kerätä pavun enkä krassin siemeniä. Kai ne vielä ehtii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa... en ole koskaan kerännyt näitä pakkasten jälkeen vaan jo loppukesällä. Krassin siemenistä veikkaan, että ne homehtuvat, jos vasta nyt kerää. Niissä on paljon vettä, joten jäätyminen saattaa rikkoa solurakenteen. Sen sijaan perennojen siemeniä voi hyvin kerätä vielä nyt, jos eivät ole jostain syystä vielä karisseet tuulen mukana. Itse löysin vielä sormustinkukan törröttäjiä, joista karisi siemeniä, kun leikkasin perennoja matalaksi.

   Poista
 2. Sullahan on kivoja aarteita ensi kevättä varten:)

  VastaaPoista